Як платити за світло на 50% менше, – інфографіка
Експерти в сфері енергоефективності радять: найшвидший спосіб економії на електроенергії – встановити енергозберігаючі лампи.

Про це йдеться в матеріалі Сегодня.

Лампу потужністю 0,022 кВт на годину можна купити за 98 гривень. Наприклад, для того щоб замінити всі лампочки в однокімнатній квартирі (по одній лампі на кухні, в туалеті, передпокої і ванній і три в люстрі в кімнаті) знадобиться 686 гривень.

Наприклад, якщо лампа потужністю 75 Вт в передпокої працює дві години на добу, в туалеті – годину, у ванній – 3 години, на кухні – 5 годин, в кімнаті – 6 годин, за місяць тільки за «світло» набереться 65,2 кВт. У той же час енергозберігаючі лампи витратять в цих же умовах 19 кВт. На даний момент кожен кіловат коштує 1,29 гривні (при споживанні понад 100 кВт), а з березня тариф виросте до 1,68 гривні.

Так, за «світло» до березня зі звичайними лампами доведеться платити 84,1 гривні, а з енергозберігаючими – всього 23,8 гривні. Після березня з «новими» лампами – 32 гривні, а з «звичайними» – 109,5 гривні.

Помінявши всі лампи, щомісяця можна буде економити 77,5 гривні, а сама купівля окупиться за 9 місяців.

Експерт у сфері енергоефективності, менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк зазначає: до заміни ламп потрібно ставитися розумно – купувати енергозберігаючу лампу в приміщення, в яких сім’я рідко вмикає світло, не варто.

Нагадаємо, в минулому році НКРЕКП прийняла рішення підняти тариф для українців до рівня собівартості. Тариф піднімають в п’ять етапів (постанова №220). Приміром, на інфографіці можна побачити, як змінювалися тарифи на електроенергію при споживанні від 100 до 600 кВт*год.