Лікарі впевнені, що запропоновані керівником міністерства новації лише збільшать смертність.

Медична спільнота обурилася заявами виконувачки обов’язків міністра охорони здоров’я Уляни Супрун про те, що в бригадах швидкої допомоги лікарів треба замінити парамедиками. Фахівці переконують, що така реформа призведе до збільшення смертей пацієнтів.

Очільниця МОЗу впевнена, що так працюють системи в багатьох європейських країнах і в Америці, тому вийде і в Україні. Парамедикам допомагатиме санінструктор, що також виконуватиме функції водія.

 Тим часом українські лікарі швидких кажуть, що можуть перелікувати десяток діагнозів, де парамедик безсилий. Наприклад, набряк легенів, інсульт, інфаркт, больовий шок. Парамедики не мають права проводити інтубацію, коли пацієнту потрібна термінова реанімація. А без кисню вже за 6 хвилин починають помирати клітини мозку. А по поганої якості дорогах парамедики ніколи не вкладуться в нормативний час, твердять лікарі. Виконувач обов’язків міністра переконана, що лікарів треба повернути до лікарень. А парамедики впораються, коли пройдуть спеціалізоване навчання. “Буде навчання, додаткове тренування для фельдшерів, лікарів, які працюють на швидких, щоб вони могли підучитися і мати ті ж самі навички і знання, як парамедики на Заході”, – каже в.о. міністра.

 Мовляв, за минулий рік українці 9,5 мільйонів разів викликали швидку, і тільки 2 мільйони викликів закінчилися шпиталізацією. Решта хотіла поговорити про свої хронічні захворювання або погане самопочуття. Для таких відкриють колцентри, лікарі консультуватимуть телефоном, а швидка допомога буде виїжджати лише в дійсно екстрених ситуаціях. Медики переконують, що ця система призведе лише до збільшення смертей, які й зараз трапляються через некваліфіковану допомогу. Завдання парамедика – мінімальна допомога і швидке доправлення до лікарні. Тоді як екстрених багатопрофільних шпиталів немає в обласних центрах, а надто в районах.

Нова очільниця відомства обіцяє не робити раптових і різких змін, поки не вивчить українських реалій. І запевняє, що на нові рейки швидка може перейти не раніше, ніж за 3-4 роки. Як уже повідомлялося, в Україні введуть західну модель надання медичних послуг, найпершими нововведеннями стануть сімейні лікарі та нова модель надання невідкладної допомоги.