Україні загрожує колапс пенсійної системи

Україна потрапила в петлю т.зв. «Циклічного кризи» і їй загрожує колапс пенсійної системи. Про це в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню «Інформатіо» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

На думку експерта, якщо влада не підвищать пенсійний вік і страховий стаж, як цього вимагає МВФ в останньому меморандумі, то країні загрожує колапс пенсійної системи.

«У такому разі, нашій владі слід почати вивчати досвід деяких країн Середньої Азії, в яких взагалі не існує пенсійного обслуговування і де турбота про людей похилого віку покладено на плечі їхніх сімей. Ще один варіант – вивчити більш м’який досвід Казахстану, де виплачується єдина соціальна пенсія і не існує ніякої диференціації в пенсійному обслуговуванні. І третій спосіб – все ж спробувати врятувати систему, підвищивши пенсійний вік. Тобто, насправді Україні все одно, що від неї вимагає МВФ. Якщо вона не хоче колапсу пенсійної системи, їй необхідно впроваджувати ці зміни, і впроваджувати якомога швидше», – переконаний економіст.

Крім того експерт переконаний, що проблема кризи сьогодні не тільки в дефіциті Пенсійного фонду, але і в загальному падінні зростання економічної системи.

«Жах і драма ситуації полягає в тому, що навіть збільшивши вік виходу на пенсію без перезапуску економіки, через 2-3 роки нам доведеться знову повернутися до цього питання і знову піднімати планку пенсійного віку. І так до нескінченності. Україна потрапила в петлю т.зв. «Циклічного кризи». Вихід з цієї кризи один – забезпечувати економічне зростання вище 5% в рік, а значить, проводити структурні реформи, залучати інвестиції і, наскільки це можливо, зупинити військові дії на Донбасі. В іншому випадку ця проблема з пенсійною системою буде виникати регулярно і навіть без вимог МВФ», – вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

При цьому експерт відзначив, що прийняти таке рішення буде вкрай складно, адже «будь-який політик, який бере на себе відповідальність за такі реформи, позбавляється політичних«очок».

«Українським політикам, у яких і без того зашкалює популізм, здійснити таку реформу буде набагато складніше, ніж для будь-якого іншого політика в будь-якій точці світу», – переконаний Олег Устенко.

Нагадаємо, 16 січня ЗМІ оприлюднили новий меморандум про співпрацю України з МВФ. Однією з вимог Фонду є поступове підвищення пенсійного віку населення до 63 років до 2025 року, а також підвищення робочого стажу до 25 років з січня з січня 2017 року з введенням мінімального страхового стажу на рівні 16 років.